Voetreflexologie

Wat zijn Wintertenen/-handen

Wintertenen en -handen zijn geen pretje, maar wat is het nu juist en wat kunnen we er zelf aan doen.

De huid reageert abnormaal op kou, waardoor er door een aanhoudende vaatvernauwing en dus te weinig zuurstof in het bloed ontstaat. Hierdoor kan het zijn dat de tenen of vingers rood of paarsblauw kleuren en kunnen de pijnklachten ontstaan.  De reactie komt, zoals de naam al suggereert, vooral voor aan de handen en voeten en dan met name de vingers en tenen. In sommige gevallen is deze abnormale reactie ook te zien op de kuiten, bovenbenen, billen, neus en oren.

Perniones (wintertenen/-handen) treedt vooral in de herfst- en wintermaanden op. Het is een onschuldige aandoening, maar de klachten hiervan kunnen erg vervelend zijn.

Symptomen:

  • gezwollen, blauw verkleurde tenen of handen.
  • Door de zwelling komt er druk te staan op de huid, waardoor je last krijgt van pijn, jeuk en soms zelfs blaren of wondjes.
  • Wondjes kunnen door de slechte doorbloeding ontsteken waardoor er nog meer pijn en zwelling ontstaat.
Wintertenen_symptomen

Voorkomen is dus beter dan genezen, met deze tips kan je klachten eventueel verminderen of voorkomen:

  • Warm houden die handen en voeten: ervoor zorgen dat je handen en voeten warm blijven is echt belangrijk. Kies voor degelijke warme schoenen en draag handschoenen zo bescherm je jezelf tegen de kou en dus tegen wintertenen en -handen. Eventueel kan je ook WandelWol gebruiken om je tenen lekker in te pakken, WandelWol- antidruk wol zorgt door zijn thermische werking voor warme voeten in de winter.
  • Let op je sokken: wanneer je voeten droog zijn gaan deze minder snel kou vatten, zorg ervoor dat je sokken draagt van katoen of wol. Ga ook zeker na dat je schoenen waterdicht zijn.
  • Zorg dat je schoenen of kleding niet knelt: Dit zorgt ervoor dat er minder bloed door je voeten of handen loopt. Het is beter om meerder wijde laagjes over elkaar te trekken in plaats van strakke laagjes.
  • Stop met roken: Wanneer u rookt gaan de kleine bloedvaten zich vernauwen. Mogelijk heeft u dan meer kans op winterhanden of wintertenen.
  • Vermijd snelle temperatuurswisselingen: Hoe verleidelijk het ook is om die ijskoude voeten of handen snel op te warmen door bv. een hete douche te nemen, voor de kachel te leggen of er een heerlijk warm kersenpittenkussen op te leggen.  Zodra je jouw voeten of handen te snel opwarmt neemt de zwelling toe en dat zorgt weer voor meer jeuk en pijn. Laat je voeten of handen dus langzaam terug op temperatuur komen.
  • Masseren: Het ideale excuus om een heerlijke voet of hand massage te vragen aan je partner, door de voeten en/of handen zachtjes te masseren gaat de bloedsomloop verbeteren. Je kan hiervoor de HFL Laboratories Fresh Gel gebruiken, deze gel heeft een gunstige invloed op de bloedsomloop, hierdoor wordt de doorbloeding bevordert. Wat natuurlijke enorm belangrijk is bij wintertenen/-handen.
  • Hydrateer je voeten en handen dagelijks: Wanneer je jouw voeten en/of handen goed hydrateert kan dit verzachtend werken en bovendien helpen tegen de jeuk of pijn. HFL Laboratories Dermoleen Cream heeft uitstekende hydraterende en vochtregulerende eigenschappen en werkt daardoor prima tegen een te droge huid.
  • Bewegen: Wie beweegt stimuleert de bloedsomloop. Trek deze winter dus ook je wandelschoenen aan.

Gaan wintertenen/handen weer vanzelf over?

Winterhanden of wintertenen gaan vaak binnen enkele weken vanzelf over. Het is niet te voorspellen of de klachten snel zullen verdwijnen. Het kan ook zijn dat de klachten gedurende de hele winter blijven en daarna elk jaar in de winter terugkomen.

Artikel delen